Εκπαιδευτική επίσκεψη στη γεωργική Σχολή Μεσσαράς, στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής και στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους.
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Η Λαογραφία της Κρήτης. Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο» πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024 εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής και στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους. Στόχοι της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές μας για τα αρωματικά φυτά και βότανα που αποτελούν μια σπουδαία παράδοση για την Κρήτη. Να γνωρίσουν το αξιόλογο έργο της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλυβιανής και την κρητική παραδοσιακή κοινωνία όπως παρουσιάζεται στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους.
Αρχικά, ξεναγήθηκαν στην Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, ενημερώθηκαν και γνώρισαν βιωματικά τα ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την γυναικεία κοινοβιακή μονή της Παναγίας Καλυβιανής , ένα περιβάλλον απόλυτης γαλήνης όπου οι μοναχές παρέχουν αγόγγυστα αγάπη και στοργή σε απόμαχους της ζωής και σε ορφανά στο γηροκομείο και στο ορφανοτροφείο. Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούν Σχολές, εργαστήρια υφαντικής, ιεροραπτικής, αγιογραφίας και μουσείο εκκλησιαστικού και λαογραφικού τύπου. Τέλος, στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους εντυπωσιάστηκαν από τα αντικείμενα της παραδοσιακής κρητικής κοινωνίας που αφορούν τη διατροφή, την αρχιτεκτονική, την υφαντική, την παραγωγή και το εμπόριο, τη μετακίνηση και τις επικοινωνίες, τα ήθη, τα έθιμα και την κοινωνική οργάνωση.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χατζηγεωργίου Στέλλα και το προσωπικό της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς για την εξαιρετική ξενάγηση και ενημέρωση, τη μοναχή Διονυσία για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής, την κ. Μπελενιώτη Μαρία υπεύθυνη για την είσοδο αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας.
Υπεύθυνες καθηγήτριες για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της παραπάνω δράσης: Αλεξάκη Ελευθερία και Δοκιανάκη Αικατερίνη.