Εκπαιδευτική εκδρομή στην Πελοπόννησο
Στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και με άξονα το Περιβάλλον-Φύση και Πολιτισμός και του περιβαλλοντικού προγράμματος “Η Ελλάδα που αγαπώ. Η Ελλάδα που μαθαίνω για το περιβάλλον και ταυτόχρονα για την ιστορία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της” πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας από τις 26 έως τις 30 Απριλίου, στην Πελοπόννησο. Σ’ έναν τόπο που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά. Βουνά και θάλασσες, χωριά “ σταματημένα” στο χρόνο και κάστρα βγαλμένα από “ παραμύθι” , αρχαίες πόλεις που μετρούν την ιστορία τους σε χιλιετίες, “καρτποσταλικές” παραλίες και μαγευτική φύση με πυκνά δάση.
Πρώτος σταθμός μας η γραφική Δημητσάνα, χτισμένη πάνω στο φαράγγι του Λούσιου, στην οποία επισκεφτήκαμε το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Επόμενοι σταθμοί μας, η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος συνώνυμος με τα ιδανικά και τις αξίες του σύγχρονου κόσμου, η έδρα των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, η κληρονομιά τους είναι διάχυτη παντού, στον ιππόδρομο, στο γυμνάσιο, στους διαδρόμους. Έπειτα, ακολουθήσαμε στο φαντασμαγορικό σπήλαιο Βλυχάδας Διρού, την υπομονετική διαδρομή του νερού, που εισχωρεί με αργούς ρυθμούς στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος αφήνοντας στο πέρασμά του εκατοντάδες μικρές σπηλιές, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Εκεί, κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, η γαλήνια και επιβλητική ακουστική του Σπηλαίου και το μαγικό παιχνίδισμα του φωτός με τους πέτρινους κρυστάλλους, ήταν συστατικά για μία ονειρεμένη εμπειρία που θα μείνει αποτυπωμένη στη μνήμη μας για πάντα.
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο Μεσσηνιακό κομμάτι της Μάνης, τον τόπο των πύργων, των κάστρων, των βυζαντινών εκκλησιών, της άγριας ομορφιάς της θάλασσας και του ορεινού ανάγλυφου με προορισμό ένα από τα ωραιότερα χωριά της, την “ αρχόντισσα” Καρδαμύλη θαυμάζοντας το βυζαντινό υδραγωγείο, την Ακρόπολή της-οικοδομικά μέλη της μυκηναϊκής οχύρωσης σώζονται ακόμη και σήμερα- και κατόπιν τα λιθόκτιστα δρομάκια της Αρεόπολης, το Γύθειο με τα χρωματιστά σπίτια του 19ου αι. που δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην παραλία του. Ο χρόνος σταμάτησε, μόλις αντικρίσαμε την καστροπολιτεία του Μυστρά, το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα. Ο αρχαιολογικός μας περίπατος ήταν από τους ομορφότερους σ’ έναν τόπο όπου το Βυζάντιο έζησε κάποιες από πιο ένδοξες αλλά και δραματικές τελευταίες του αναλαμπές.
Έπειτα “χαθήκαμε” στα όμορφα καλντερίμια της Μονεμβασιάς, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου .Ένα μεσαιωνικό κάστρο, κρυμμένο από στεριά και από θάλασσα που χρησίμευε ως οχυρό από τους βυζαντινούς ,τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς. Η θέα από το κάστρο κόβει πραγματικά την ανάσα.
Το μαγευτικό ταξίδι μας συνεχίστηκε στην Επίδαυρο, ένα ιστορικό μνημείο που ζωντανεύει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό του 4ου αι. π. Χ με το αρχαίο θέατρο, διάσημο για την ακουστική του και το μουσείο της. Ακολουθούν οι Μυκήνες με την εντυπωσιακή πύλη των Λεόντων ,τα τείχη της και το θησαυρό του Ατρέα. Επόμενος σταθμός το ιστορικό Ναύπλιο η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας μετά την ανεξαρτησία με τα γραφικά στενά δρομάκια του, το πολεμικό μουσείο, την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, την πλατεία του Συντάγματος, το ενετικό κάστρο και την οχύρωση του Παλαμηδιού , τον τόπο όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης.
Τελευταίος σταθμός μας η Αγ. Λαύρα ,το Μέγα Σπήλαιο και τα Καλάβρυτα στα οποία μεταβήκαμε με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο από το Διακοπτό θαυμάζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού. Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα της περιοχής ,το μουσείο και το μνημείο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
Πέντε ημέρες γεμάτες δράση και περιπέτεια στη σαγηνευτική Πελοπόννησο. Πεζοπορίες και εξερεύνηση σε τόπους που συναρπάζουν με τη φυσική και άγρια ομορφιά τους από τα κάστρα και τα γραφικά χωριά μέχρι τα επιβλητικά βουνά και τα πανέμορφα δάση. Ένας άλλος κόσμος ξεδιπλώθηκε και άφησε στο βιβλίο των ταξιδιών μας τις καλύτερες εντυπώσεις…
Οι συνοδοί καθηγήτριες, υπεύθυνες για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της παραπάνω δράσης, Μπλαβάκη Πελαγία, Αλάνη Παρασκευή, Δοκιανάκη Κατερίνα και Χαλκιαδάκη Κατερίνα, ευχαριστούμε θερμά, πρώτα απ’ όλους τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και συνέβαλαν οικονομικά στην πραγματοποίηση της εκδρομής, τη διεύθυνση του σχολείου και τα παιδιά για την άψογη συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.