Στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, τα τμήματα Β2 και Β5 του σχολείου μας επισκέφτηκαν το μουσείο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά. Οι μαθητές μας γνώρισαν βιωματικά επιλεγμένα εκθέματα, εξοικειώθηκαν με τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας μέσα από το τρίπτυχο επιστήμη-μύθος-καθημερινή ζωή.
Παράλληλα, απόλαυσαν μία πρωτότυπη, εκπαιδευτική και μουσειακή εμπειρία γεμάτη εναλλαγές και γόνιμα ερεθίσματα, που βασίζονται στη διάδραση, στη συμμετοχικότητα, την ανακαλυπτική προσέγγιση και την αγωγή του βλέμματος. Διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.
Στη συνέχεια, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό εργαστήριο : Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία στην αρχαία Ελλάδα, από την Τροία ως τις Μυκήνες και από τη Βαβυλώνα στη Σπάρτη. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, κυρίως μεταξύ μεγάλων αποστάσεων μεταξύ πομπού και δέκτη, που είχαν εφευρεθεί κατά την αρχαιότητα για την αποστολή μηνυμάτων. Συγκεκριμένα γνώρισαν τον κρυπτογραφικό δίσκο του Αινεία, την πυρσεία και τις φρυκτωρίες, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία, την λακωνική σκυτάλη ,τα δίπτυχα κερωμένα πινακίδια και απασχολήθηκαν πρακτικά με τις εφευρέσεις.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και το προσωπικό του μουσείου για την εξαιρετική ξενάγηση.
Για περισσότερες φωτογραφίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του σχολείου μας στο facebook πατώντας εδώ.